Samir Maglajlic doneert opbrengst boek aan ziekenhuis

De voormalig Bosnische vluchteling Samir Maglajlic schreef het boek: Door de ogen van een vluchteling. De opbrengst van € 2500 gaat naar de Stichting Vrienden van het Deventer Ziekenhuis voor nieuwe kindervoorzieningen. ‘Hiermee wil ik zeggen: dank je wel Nederland.’

‘We moesten weg. Het werd gewoon te gevaarlijk in Bosnië’, vertelt Samir over zijn vlucht uit zijn oude vaderland, iets meer dan twintig jaar geleden. Hij was één van de 1,2 miljoen Bosnische vluchtelingen gedurende de Balkan-oorlog. Min of meer toevallig kwam hij samen met zijn zwangere vrouw Nevzeta in het AZC in Schalkhaar terecht.
Daar zag hij veel ruzies, kleine kamers met veel mensen, drukke restaurants en vooral veel getraumatiseerde lotgenoten. ‘Het was een zware tijd voor mij en mijn vrouw.’ Zelf sliep Samir slecht en werd constant herinnerd aan de oorlog. ‘Ik leefde in een permanente angst en durfde de straat niet op.’

Optimisme
Toch overheerst bij hem het optimisme: ‘Toen we in Deventer, geholpen door de gemeente en Vluchtelingenwerk, een woning kregen, werd ik met open armen ontvangen door de buren. Ik hoefde maar wat te vragen of ze regelden het.’ Samir vond ook werk waar hij in Bosnië voor was opgeleid bij het Kindcentrum Rivierenwijk, zijn vrouw ging aan de slag als vrijwillig klasse assistent op de Cees Wilkeshuisschool en ze hebben twee gezonde ‘vernederlandste’ kinderen. Samir: ‘Ik ben trots op Deventer. Ik ben trots op Nederland. Ik heb oorlog meegemaakt en ervaren hoe belangrijk vrijheid en vrede zijn. Hoe kwetsbaar vrede ook is. Ik ben niet rijk geworden in Nederland, maar wel rijk geworden door het leven van mijn familie hier in vrede en veiligheid. Ik zou ook niet terugkunnen naar Bosnië. Hoewel er geen oorlog is, zijn er nog steeds ideologieën die tegenover elkaar staan. Terwijl ik wil leven in een wereld waarin je iedereen respecteert. Ongeacht ras en overtuiging.’

Dank je wel
Samir besloot tot het schrijven van zijn boek, nadat hij het maatschappelijk klimaat zag veranderen als gevolg van het populisme. ‘De kloof is groter geworden, het beeld over vluchtelingen negatiever. Ik kreeg er bijna een schuldgevoel van, maar geloof me: ik wilde echt niet vluchten. In Bosnië hadden we het goed. Maar er vielen 100.000 doden en er kwamen 1,2 miljoen vluchtelingen. Wie misdaden begaat, moet gestraft worden. Maar wij zijn gewoon mensen die werken, die belasting betalen, met kinderen op school en mensen die vrijwilligerswerk doen… Mijn zoon voetbalt bij Voorwaarts, maar traint ook jeugd. Mijn boek is een pleidooi voor begrip van een echte oorlogsvluchteling en hoe zij kansen hebben gekregen en die ook hebben gegrepen. Dus nogmaals: dank je wel Nederland.’

Kinderafdeling
Zijn dankbaarheid heeft Samir kracht bijgezet door de opbrengst van zijn in 2015 geschreven boek te schenken aan een goed doel. Eerder ging al 900 euro naar het Kenniscentrum Oncologie. Nu gaat 2500 euro naar de Kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis. Samir: ‘Waarom? Ik heb zelf in de oorlog ervaren hoe kwetsbaar het leven is, zeker dat van een kind. Mijn vrouw was zwanger toen we weg moesten en ik heb kinderen zien sterven in de oorlog. Al die trauma’s. Waar is steun meer op zijn plek op een afdeling met ernstig zieke kinderen? Ik ben niet alleen trots op mijn stad Deventer, ook op het Deventer Ziekenhuis. Ik ben er trots op dat ik met een cheque iets terug kan doen voor mijn nieuwe land en stad.’


Bestuursvoorzitter Gita Gallé ontving op 25 oktober de opbrengst van Samirs boek voor nieuwe kindervoorzieningen in het Deventer Ziekenhuis.

Dank aan Marina Ruempol voor de foto’s!