Verbinding en Respect

Gisterenmiddag was ik op de Nicolaasschool in Schalkhaar, de basisschool van mijn oudste zoon Siebe. Niet om hem op te halen. Nee, hij genoot al volop van zijn vakantie.

?

Ik was daar vanwege de boekverkoop van BALKAN BLUES. Het tweede boek van Samir Maglajlic. Ik sprak daar met hem en zijn vrouw. 

Samir en zijn vrouw zijn in 1995 gevlucht uit Bosnië. Zij kwamen terecht in het AZC in Schalkhaar. Hij liet mij een foto zien van destijds, zijn vrouw zwanger van hun eerste kind.

?

Ik woon nu op steenworp afstand van het AZC en zie dagelijks de huidige bewoners en hun kinderen lopen. 
Met een verleden. Een zwaar verleden. Met verlies, angst en wanhoop. Maar ook een toekomst. Een toekomst waarin hoop en liefde ze op de been houdt.

?

Zo bijzonder om gisteren de hartelijkheid en betrokkenheid van Samir en zijn vrouw te ervaren en te voelen. Zij hebben hun leven weer op kunnen bouwen. Ze hebben twee gezonde kinderen, inmiddels al twintigers. 
Samir en zijn vrouw werken allebei vol passie in de kinderopvang. 

Beide zo betrokken in onze samenleving, die ook de hunne is geworden. De verbinding is in alles voelbaar als je met ze praat.

?

De twee boeken van Samir gaan onderdeel uitmaken van een nieuw project van mij en zullen dan toegankelijk worden voor iedereen.

Daarvoor moet nog wel wat werk verzet worden. 
Het streven is het voorjaar. 

?

Eerst ga ik de boeken zelf lezen ?

Dit weekend komt de lente ineens om de hoek kijken. Een uitgelezen moment om in het zonnetje te genieten van een goed boek. 

Wat lees jij op dit moment?

Dit is een bijdrage van Hanneke Cents. Hanneke is taal-, lees- en spellingspecialist en was aanwezig bij een boekpresentatie van Samir.