Samir Maglajlic uit Deventer signeert eigen boeken voor koning Willem-Alexander: ‘Heel bijzonder’

Een speciaal moment om niet snel te vergeten voor Samir Maglajlic uit Deventer. Hij was gisteren namelijk aanwezig bij het 40-jarig jubileum van VluchtelingenWerk Nederland en liep daar koning Willem-Alexander tegen het lijf. Na zijn levensverhaal te hebben gehoord, kreeg de vorst ook nog twee boeken van Maglajlic mee om in het paleis nog eens rustig te lezen.

Maglajlic vluchtte tijdens de Balkanoorlog in 1995 naar Nederland en vestigde zich na zijn verblijf in het asielzoekerscentrum van Schalkhaar in Deventer. Door VluchtelingenWerk werd hij uitgenodigd voor het jubileum van vandaag in Zaandam. De koning was aanwezig om over de ervaringen uit de loop der jaren te horen. ,,Dat was heel bijzonder”, blikt Maglajlic terug tijdens zijn treinreis naar huis. ,,Ik kreeg de kans om met hem op de foto te gaan en heb hem daarna nog echt even vijf minuten gesproken.”

Eigen boeken

Na het officiële gedeelte, waarin Maglajlic en andere vluchtingen uit onder meer Somalië en Syrië hun verhaal hadden verteld, zag de Deventenaar zijn kans schoon en stapte hij op de koning af met zijn twee zelfgeschreven boeken ‘Nederland door de ogen van een vluchteling’ en ‘Balkan Blues’,,Het was heel bijzonder dat ik mijn twee boeken aan hem kon uitreiken. Hij stond op, gaf mij een hand en bedankte mij.” Speciaal voor de koning had Maglajlic de boeken gesigneerd. Het was heel bijzonder dat ik mijn twee boeken aan hem kon uitreiken.

Een aantal uren na zijn ontmoeting met de koning is Maglajlic nog steeds onder de indruk van de interesse die Willem-Alexander toonde in zijn verhaal. ,,Hij vroeg echt door. Over waar ik vandaag kwam, hoe het was om te vluchten, wat mijn ervaringen in Nederland zijn. Het was een heel leuk en gezellig gesprek. Hij was heel warm en open.”

(Bron: De Stentor)