Ze protesteerde op haar achtste tegen massaal ontslag bij Thomassen en Drijver: ‘Ik kan niet tegen onrecht’

Maak kennis met ons bestuurslid Güliz Tomruk:

Foto: Zenna Aydin

Ze is al van jongs af aan bezig met rechtvaardigheid, al op haar achtste deed Güliz voor het eerst mee aan een demonstratie. ”Tegen massaal ontslag bij Thomassen en Drijver, de blikfabriek waar mijn vader werkte. Dat heeft blijkbaar iets met me gedaan, sindsdien zit ik altijd op de eerste rij als het gaat om onrecht en denk ik: hoe kunnen we dit oplossen.”

Güliz Tomruk-Kisi heeft zich de afgelopen jaren ingezet tegen discriminatie in onze stad als coördinator van het Meldpunt Discriminatie Deventer. Binnenkort draagt ze het stokje over. Indebuurt spreekt haar over de openstaande vacature – waar moet haar opvolger aan voldoen? –, en wat maakt deze functie zo mooi en belangrijk?

‘Ik stuurde tientallen sollicitatiebrieven de deur uit, maar werd maar nergens uitgenodigd’

”Het past bij me, en ik heb er onwijs veel voldoening uit gehaald”, vertelt Güliz. Ze solliciteerde meteen toen de functie als coördinator ruim 2,5 jaar geleden vrijkwam. ”Ik heb een politieke en juridische achtergrond. Ik studeerde ik Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit en ik werkte een aantal jaar als jurist. Maar ik heb ook aan den lijve ondervonden hoe het is als je een woning wordt geweigerd, en dat je je suf solliciteert maar ondanks je expertise en netwerk die baan maar niet kunt krijgen. Ik stuurde iedere maand tientallen brieven de deur uit, maar werd nergens uitgenodigd.”

Het gevoel van discriminatie herkennen

”Ik denk dat het belangrijk is dat je het gevoel van discriminatie herkent in deze functie. En ik denk dat er veel mensen zijn die zich hierin herkennen, dat hoeft niet te gaan over achtergrond. Je kunt ook als vrouw zijnde een ongelijke behandeling krijgen, of als kind van een gastarbeider of noem maar op. Zelf merk ik als moeder van twee opgroeiende meiden dat ik nog steeds van alles moet overbruggen. Er is nog veel werk te doen, een mooie uitdaging voor mijn opvolger.”

‘De vrijwilligers doen hun werk vanuit passie en betrokkenheid’

”Daarnaast is het denk ik belangrijk dat je ervaring hebt als leidinggevende, op managementniveau. Je geeft als coördinator bij het Meldpunt leiding aan een groep vrijwilligers, een hartstikke leuk team. Persoonlijk vind ik het fijn om met vrijwilligers te werken omdat zij vanuit een bepaalde betrokkenheid en passie hun werk doen. Het onderwerp spreekt ze aan.”

Contact met openbaar ministerie en politie

Wat doe je nou precies als coördinator? ”De core business is natuurlijk het behandelen van klachten: meldingen van discriminatie. Je overlegt met het team hoe je de melding gaat registreren en daar gevolg aan gaat geven. Daarnaast heb je regelmatig contact met verschillende organisaties en instellingen zoals het openbaar ministerie en de politie, waarmee je onder andere praat over de aangiftes.”

”Twee keer per jaar is er een regionaal discriminatieoverleg met de politie en het OMDaarnaast zijn er landelijke directeuren overleggen waarin het beleid wordt vastgesteld, het onderwerp waarop we ons gaan focussen. Dat onderwerp is nu arbeidsmarktdiscriminatie. Op basis van dat onderwerp worden trainingen en workshops ontwikkeld. Je hoort, het is echt een veelzijdige functie waarin je contact hebt met veel verschillende partijen. En het is echt een mooie functie”, besluit Güliz haar verhaal. ”Mijn opvolger komt echt in een fijn team terecht, waar je verder op kunt bouwen.”

Bron: Meldpunt Discriminatie Deventer, InDeBuurtDeventer